Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Kako pravilno degustirati vino?

Nazad na predhodnu novost «

Degustacija vina čini se laicima obično kao čin obavijen velom tajanstva.

Da li je to stvarno tako?

Profesionalno ocenjivanje vina zahteva da se degustatori najčešće okupljaju u prostoriji u koju je strogo zabranjen ulaz. Profesionalni degustatori vina, nama - „običnim smrtnicima“, čine se kao ljudi obdareni nekim nadprirodnim darom...

Vinarija Kiš

Pripreme

Degustator koristi čula kojima ga je obdarila priroda, kao i sve nas ostale, ali u uslovima koji mu omogućavaju isključivanje svega što može uticati na poremećaj čula. Degustator svojim subjektivnim čulima dolazi do objektivne procene arome i ukusa vina. Pravilo dobre procene kvaliteta vina nalaže da se u prostoriji pripremljenoj za degustaciju, napravi atmosfera koja ne odvlači pažnju stručnjaka (soba bez nameštaja, ili predmeta koji uznemiravaju). Poželjno je da zidovi prostorije imaju neutralnu i mirnu boju kako ne bi odvlačili pažnju. Preporučena vlažnost vazduha je osamdeset stepeni, a temperatura prostorije za degustaciju oko dvadeset stepeni. Potreban je potpun mir, osvetljenje ne mora biti dnevno, jer degustator boju i bistrinu vina proverava svojom vlastitom lampom, ili svećom. Sto za degustaciju pokrijte belim stolnjakom koji nije opran deterdžentom intenzivnog mirisa. Na sto postavimo nekoliko potpuno čistih, visokih čaša, bez tragova bilo kakvih mirisa koji bi uticali na procenu arome. Jedini dopušteni „alat“ je hleb koji se koristi za čišćenje ukusa između degustacije dve sorte vina.
Ukoliko želite pravu procenu kvaliteta vina, potrebno je da se pridržavate strogo propisanih pravila koje su postavili stručnjaci. Degustatori ne smeju uoči procesa probanja vina koristiti u ličnoj higijeni parfeme, ni šampone jakih mirisa, a takođe, za njih je zabranjeno i pušenje. Osobe koje procenjuju ukus vina, moraju održavati ličnu higijenu i imati sveže oprane zube, a poželjno je i da izbegavaju jaka jela pre degustacije.

Kada se saberu svi ovi uslovi, postaje nam jasno zašto je probanje i ocenjivanje vina postupak potpuno zatvoren za oči javnosti.

Kada smo poštovanjem pravila stvorili uslove, počinje degustacija. Ona nikada ne traje duže od jednog sata, i stručnjak ne proba više od petnaest uzoraka. Ako ima više od petnaest uzoraka, poželjno je napraviti pauzu. Posle izvesnog vremena, možemo nastaviti proces degustacije. Poželjno je da uzorci vina budu anonimni, a degustator da ima uvid u samo neke opšte podatke - vrsta vina, grupa i starost vina.

Degustacija se deli u tri faze: gledanje, mirisanje i probanje .

Gledanje:

Prvo se promatra površina vina i procenjuje da li je dovoljno blistava. Zatim se procenjuje boja, njen intenzitet, transparentnost i bistrina uzorka. Pri tome se čaša ne diže sa stola. Pošto što smo vino procenili na taj način, može se uzeti komad belog, neprozirnog papira, zatim podignemo čašu i u pozadinu postavimo papir. Lagano zavrtimo čašu i posmatramo kako se vino ponaša. Posebno obratimo pažnju na to da li se vino zadržava na ivicama, i na koji način. Za taj postupak može se upotrebiti i stona lampa, ili sveća, kako bismo što bolje procenili kvalitet vina.  Profesionalni degustator, na ovaj način, može da odredi kako sortu, tako i starost vina.

Mirisanje:

Mirisanje se sastoji od tri postupka: Prvo je mirisanje bez pomeranja površine vina. Degustator izdahne vazduh, prisloni nos uz čašu, (nemojte se stideti i duboko postavite nos unutar čaše, pa udahnite punim plućima). Posle toga, laganim kruženjem, zavrtite čašu i mućkajte vino, pa ga na isti način pomirišite. Pri trećem mirisanju, na trenutke se zavrti čaša i opet se pomiriše vino. Vrtenjem čaše, povećava se površina vina i tako podstiče isparavanje koje odnosi mirise.

Probanje :

Prvo se otpije vrlo malo vina, potisne naginjanjem glave nazad prema grlu, i pre nego što ga dodirnemo, glava se nagne napred, da se gutljaj vrati u usta, težeći da istekne iz njih. Iskoristite upravo taj trenutak, žestoko udahnite i „izvucite dušu“ vinu! Od velike je pomoći i poznavanje površine jezika, kao osnovnog čulnog organa za degustaciju. Proučite malo gde su smeštena koja čulna mesta. Postoji osnovna podela, ali ona može varirati od osobe do osobe. Istražite vlastiti jezik! Valjanjem vina sa jednog područja na drugo, možete dobiti mnogo informacija o vinu. Posle toga, pustite ga kroz grlo i konačno, probavši ga tako na sastavu usta, nosne šupljine, početka grla i jednjaka, upotpunite svoj utisak o njemu.

Na kraju, degustator sabira ocene za kvalitet određene sorte vina. U ocenjivački listić posle svake faze degustiranja, beleži se pojedinačna ocena. Po međunarodnim pravilima, vino može dobiti za boju najviše dva boda, za bistrinu takođe dva, za miris (nežnost, intenzitet i čistoću), do četiri boda, i za ukus, a to obuhvata (punoću, alkoholnost, harmoniju, jačinu, čistoću ukusa i voćni ukus, dakle odlike sorte do dvanaest bodova). Maksimalni zbir u oceni kvaliteta vina može iznositi dvadeset bodova. Konačna ocena nekog vina dobija se tako što se odbiju najniža i najviša ocena. Ostale ocene degustatora se saberu, i onda podele sa brojem degustatora (samo sa važećih listića).
Bodovanje:

  • više od 19,01 bodova - šampion kategorije
  • više od 18,01 bodova - zlatna medalja
  • od 16,01 do 18,00 - srebrna medalja
  • od 14,01 do 16,00 - bronzana medalja
  • od 12,01 do 14,00 - pismeno priznanje


Ova tabela bodova odnosi se na kvalitetna vina, a konzumna vina dobijaju, po pravilu manje.

Prilikom degustacije, popije se vrlo malo vina, a pojedini degustatori i ne piju vino. Doduše, preti opasnost da se degustator opije, posebno pri ocenjivanju žestokih pića. Jedan pravilnik propisuje da se degustacija prekida, ako trećina članova komisije izjavi da više nije sposobna kritički oceniti uzorke. U ovakvim okolnostima uzimamo u obzir opasnost od opijanja alkoholnim parama, ili trovanje alkoholom. Ipak, većina degustatora ne proguta ni taj otpijeni gutljaj, već ga ispljune ( ovaj postupak je deo procesa probanja i ne treba da se stidite!).

Pravilo nalaže da se prvo probaju bela vina, posle toga ružice, pa crna, polupenušava, šampanjci, i na kraju slatka vina. I kod belih vina poželjno je da se pridržavate redosleda - prvo suva vina, prilično kisela i slabo ekstraktna, zatim srednje kisela; ali kvalitetna, pa na kraju, snažna, puna vina sa eventualnim ostatkom neprevrela šećera. Prvo se probaju mlada vina, a zatim se degustacija nastavlja sa starijim. Ova pravila redosleda probanja vina primenjuju se kako za degustaciju, tako i u bontonu serviranja vina.
Dakle...nemojte se zbuniti! Vredi pokušati, i neka vas ne bude sramota, ako niste osetili svežinu tek pokošene trave, ili miris finog bakinog hleba! Vremenom se čula izoštre, a ljubav prema vinima nadoknađuje znanje!

Srećno!

Info: www.bahus.rs


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Belocrkvanska jezera
Belocrkvanska jezera
Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara...koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio