Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Vajfertova ruta - stopama Đorđa Vajferta | 1. maj 2017. - DIN 1500

Nazad na prethodnu ponudu «

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

Vajfertova ruta - stopama Đorđa Vajferta | 1. maj 2017.

U Pančevu, u gradu hrabrih graničara, vrednih zanatlija, sposobnih trgovaca, pesnika, naučnika, umetnika, boema, uspešnih i obrazovanih žena, rodio se, živeo i umro, čovek koji će svojom veličinom i ljudskošću zaseniti mnoge u svom, ali i budućem vremenu. Đorđe Vajfert -Čovek koji će svojim vizionarstvom i preduzetničkim duhom obeležiti kraj 19. i početak 20. veka.


OBILAZIMO:

RODNA KUĆA ĐORĐA VAJFERTA
- Kuća u kojoj se rodio (1850) i koja se nalazi u okviru kompleksa Stare pančevačke pivare.Iako je veći deo života proveo u Beogradu, rodnom mestu uvek se rado vraćao i sa zadovoljstvom doprinosio sveopštem razvoju grada. U drugoj polovini života aktivno je ulagao u infrastrukturu grada istakavši se kao nesebičan zadužbinar. Pančevo će ostaviti neizbrisiv trag u njegovom životu, a sami Pančevci upravo njega će proglasiti za prvog počasnog građanina.

PANČEVAČKA STARA VAJFERTOVA PIVARA
- Na samoj obali Tamiša, 1722.god. podignuta je najstarija pivara u ovom delu Evrope, ujedno i prvi industrijski objekat na ovim prostorima. U tom periodu Pivara nije bila poznata samo po proizvodnji piva već i po mnogobrojnim kulturnim dešavanjima i priredbama koje su se u njoj organizovale. Za sve Beograđane tog vremena prava atrakcija bila je dolazak parobrodom u Pančevo na pivo i perece kod Vajferta. Gotovo sto godina predstavljala je centar privrednog i kulturnog života grada. Status kulturnog dobra od velikog značaja dobija 1991.godine.

SLAVINA - Od 1891. god. porodica Vajfert prebacuje podrume za smeštaj piva na novu lokaciju. Na ovom mestu je izgrađena je i fakrika za pravljenje veštačkog leda .Ubrzo nastaje potreba za većim količinama leda, a kako tamiški led nije zadovoljavao potrebe, Đorđe Vajfert 1916. godine na istom mestu podiže i fabriku leda koja će raditi sve do 1970. godine Ceo kompleks poneće naziv „Slavina”, po Vajfertovoj gostionici koja je uveliko postojala na tom mestu.

CRKVA SVETE ANE - Bračni par Marija i Đorđe Vajfert 1923. godine u Pančevu će proslaviti veliki jubilej, takozvanu zlatnu svadbu, a povodom 50 godina zajedničkog života.Tom prilikom podigli su svoju zadužbinu, katoličku crkvu posvećenu Svetoj Ani. U prozorske otvore na zidovima crkvene fasade ugrađeni su prelepi vitraži. Na njima su prikazane figure svetitelja i svetiteljki koji su ostavili dubok trag u istoriji hrišćanske crkve.
Status spomenika kulture Crkva Svete Ane dobila je 2000. godine.
Danas se u njoj organizuju službe i koncerti duhovne muzike.

PORODIČNA GROBNICA VAJFERTOVIH - U porodičnoj grobnici koja se nalazi u sklopu Rimokatoličkog groblja,15. januara 1937. godine sahranjen je Đorđe Vajfert uz najveće državne počasti. Samu grobnicu kapelskog tipa Vajfert je podigao 1924. godine. Autor projekta kojeg je Vajfert angažovao, bio je poznati Pančevac Hugo Vajs.Posmrtni ostaci velikog dobrotvora i humaniste preneti su iz Beograda brodom „Sveti Đorđe”, a zatim prevezeni do Crkve Svete Ane,a potom sahranjeni u porodičnu grobnicu.Sama sahrana predstavljala je pravi medijski događaj ondašnjeg jugoslovenskog novinarstva.

Cena programa: 1500 RSD (uključen autobuski prevoz i obilasci po programu uz pratnju vodiča)

U cenu nisu uračunati individualni troškovi članova i redovna godišnja članarina Srbija za mlade 500 rsd.

Informacije i rezervacije na:
Tel: 011/3670937
Mob: 061/1627226
Viber: +381611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 99, radno vreme - radnim danima 10-18h.


Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska!

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Bačko Podunvalje
Bačko Podunvalje
Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke razn
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Veseli spust
Veseli spust
VESELI SPUST je najstariji i najveseliji spust na vodama Srbije. Od srednjovekovnog grada Magliča do Kraljeva, na 25 km viugavog toka Ibra, preko 10.000 dobro raspoloženih spustaša učestvuje u najveselijoj povorci na vodama Srbije!

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio