Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

TAORSKA VRELA | pešačka tura 31/3/2019 - DIN 1600

Nazad na prethodnu ponudu «

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

TERMIN: 31.03.2019.

Taorska vrela - pešačka tura

Taorska vrela - su jedna od najlepših izvora i slapova u Srbiji. Fotografije Taorskih vrela su nekad ponosito krasile svaku brošuru koja je služila za predstavljanje nekadašnje velike države SFRJ. Međutim, za potrebe kosjerićkog vodovoda, 80-ih godina prošlog veka, vrela su kaptirana, voda je odvedena, pa je tako narušena i lepota ovih vrela. S obzirom na to da najviše vode ima u rano proleće, logično je da je to idealno doba godine kad vrela u najvećem obimu pokazuju svoj originalni izgled. U ovom predivnom prirodnom prostoru gde se ona nalaze, nekad je postojalo 12 vodenica, a sada ih je ostalo samo nekoliko. U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju sinklinalne doline, sa severne strane oivičenog okomitom liticom visine 5 m, širine pri dnu 3 m, iz pećinskog otvora izbija vrelo. Na relativno kratkom rastojanju preko nataloženih bigrenih naslaga, stvoreni su brojni slapovi i vodopadi. Vrela se ulivajuu reku Skrapež, kojoj je izvorište ispod planine Povlen.


Foto: Vodopadi Srbije

Lakša pešačka tura

-Ukupna dužina staze 15 km
-Kondiciona težina 2/10
-Tehnička težina 1/10


PLAN I PROGRAM PUTA:

- 6 h polazak iz Beograda
- 10:30 h dolazak U Makovište
- 11-17 h pešačka tura Makovište - Donji Taor - Radanovci 
- 17-18:30 h večera u domoćinstvu Stojanović u Ražani (fakultativno)
- 18:30 h polazak za Beograd
- 21:30 h očekivani dolazak u Beograd

Satnica puta je napisana okvirno i ona zavisi od brzine kretanja celokupne grupe.

OPIS STAZE:

Autobus nas ostavlja na raskršću u mestu Makovište, odakle kreće naša pešalka tura. Spuštamo se od raskršća nizbrdo putem, okolo, i kod mosta na Skrapežu skrećemo desno ka Taorskom vrelu. Put je zemljani, utaban i posle par stotina metara dolazimo do mesta gde se voda iz vrela uliva u reku. Odatle penjemo udesno ka vrelu, obilazimo vodenice, a nakon toga se vraćamo do reke. Prelazimo preko drvenog mostića i pratimo makadamski put niz reku. Posle otprilike 1,5 km skrećemo levo kroz potok, prolazimo pokraj izvora za piće I dolazimo do asfaltnog puta u zaseoku Ćirovina. Odatle imamo uspon do spomenika Žikici Jovanoviću - Špancu. Tu je lepo mesto za odmor i osveženje. Od spomenika nastavljamo makadamskim putem nekoliko narednih kilometara kroz šumu, a onda pored seoskih kuća, do silaska na asfaltni put. Odatle se ide par kilometara po tom putu do centra sela Radanovci. Odatle ćemo nastaviti busom do domaćinsta Stojanović.


OPREMA: Duboke cipele (poželjno planinarske), duge pantalone, višelojna garderoba u zavisnosti od vremenskih uslova, kačket,, krema za sunce.

U REZERVI U RANCU PONETI ► šuškavavac / windstop jaknu, najmanje 2 majice, kabanicu (ZA SLUČAJ KIŠE), upaljač, lampu (po mogućstvu čeonu).

HRANA I VODA: Dovoljno hrane za ceo dan i najmanje 2 l vode. Uvek ponesite nešto slatko sa sobom (čokoladice, banane..) jer može da va opadne šećer tokom uspona.

Svi učesnici moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima planinarskih vodiča.

Poštujete prirodu. Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.


CENA: 1.600 RSD

U cenu uključeno:

- Prevoz (Beograd - Makovište - Ražana - Beograd)
- Usluge vodiča
- Organizacija i vođenje ture

U cenu nije uključeno:

- Obroci tokom ture
- Redovna godišnja članarina "Srbija za mlade" 500 RSD

* Doplata za polazak iz Novog Sada 1000 RSD

➡Informacije i rezervacije na:

Tel: 0113670937
Mob: 0611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18/99, radno vreme 10-18h


Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizaciju za mesto polaska i broj vodiča!

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Bačko Podunvalje
Bačko Podunvalje
Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke razn
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Veseli spust
Veseli spust
VESELI SPUST je najstariji i najveseliji spust na vodama Srbije. Od srednjovekovnog grada Magliča do Kraljeva, na 25 km viugavog toka Ibra, preko 10.000 dobro raspoloženih spustaša učestvuje u najveselijoj povorci na vodama Srbije!

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio