Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Povlenske kugle - Vodopadi Cetine - Mali Povlen | Pešačka tura 16/9/2017 - DIN 1550

Nazad na prethodnu ponudu «

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

Povlenske kugle - Vodopadi Cetine - Mali Povlen | Pešačka tura 16/9/2017

Povlenske kugle - vodopadi cetine

- Ukupna dužina pešačke ture 15 km
- Kondiciona težina 3/10
- Tehnička težina 2/10
- Najniža tačka 800 m. n. v.
- Najviša tačka 1345 m. n.v.

PLAN I PROGRAM:

7 č polazak iz Beograda (Skerlićeva ulica kod Hrama Svetog Save)
10 č dolazak u selo Taor (Mravinci)
10-13 č pešačka tura Taor(Mravinci) - Najveća Povlenska kugla - Slapovi Cetine (Rekavice) - Taor - Mravinci
13-15 č osvajanje najvišeg vrha Povlena
15 č polazak za manastir Lelić
15:30-16:30 č obilazak manastira Lelić
16:30 polazak za Valjevo
17:00 - 18:00 č obilazak muzeja , Desankinog venca i Tešnjara
18 - 19 č slobodno vreme u Tešnjaru ili u centru grada
19:00 č polazak iz Valjeva
21.30 č predviđeni povratak u Beograd


Obilazimo:


Povlenske kugle - kada je pre četiri decenije Milinko Milivojević na svom imanju, u potoku pronašao veliku kamenu kuglu počeo je život legende o tajanstvenoj vezi sa vanzemaljskim svetom koja je u mašti meštana a potom i posetilaca iz raznih krajeva dobijala vremenom nove dimenzije. Raznolikost kugli, kako u veličini tako i u sastavu još uvek, kod mnogih, izaziva sumnju o nihovom prirodnom poreklu.

Vodopade Cetine
- na potezu od više stotina metara pravi veoma lepe kaskadne vodopade od kojih je najvišlji takozvani gornji Cetinski vodopad visine nekih 7-8 metara.Daljim tokom reka prolazi kroz kratak ali veoma uzan i živopisan kanjon.Po izlasku iz kanjona reka nastavlja svojim krivudavim tokom još kilometar do prve vodenice i drugih takozvanih donjih vodopada koji su mnogo višlji od gornjih vodopada.To je zapravo jedan dvokaskadni vodopad od nekih 15-tak metara.

Osvajamo vrh Mali Povlen (1347 m n.v.) koji je naviši vrh planine Povlen. Mali Povlen je donekle asimetričan – jugozapadna strana mu je strmija od severoistočne. Svakako je to posledica usecanja duboke, klisuraste doline, ali i rasedanja duž jugozapadne strane. Sam greben Malog Povlena je relativno uzak, ali ne predstavlja izrazito kameniti venac, već se sastoji od blagih humova između kojih je usečeno nekoliko plitkih vrtača.

Manastir Lelić - je zadužbina vladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića. Osvećen je na Preobraženje 1929. god.
Ono što ovaj hram čini specifičnim i različitim u odnosu na ostale crkve našeg kraja je način na koji je sazidan. Zidan je u kombinaciji sige i opeke u tzv. srpsko-vizantijskom stilu gradnje.
U južnoj apsidi crkve počivaju mošti vladike Nikolaja prenete 12. maja 1992. god. iz manastira Svetog Save u Libertvilu (SAD).

Grad Valjevo ► TEŠNjAR - na spisku turističkih zanimljivosti zauzima prvo mesto. Građen je u srpsko-balkanskom stilu 18. i 19.veka. Ova gradska četvrt je smeštena na desnoj strani reke Kolubara, do Prvog svetskog rata bila je centralni najvažniji deo varoši.

DESANKIN VENAC sa spomenikom i Trg Živojina Mišića, uz trgovačku ulicu Kneza Miloša, čine reprezentativnu pešačku zonu u centru grada.

NARODNI MUZEJ VALjEVO – stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije obogaćenih upotebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije.

OPREMA: Planinarske cipele, duge pantalone, višelojna garderoba u zavisnosti od vremenskih uslova, kačket, krema za sunce.

U REZERVI U RANCU PONETI ► šuškavavac / wndstop jaknu, najmanje 2 majice, KABANICU ( ZA SLUČAJ KIŠE), upaljač, lampu (po mogućstvu čeonu).

HRANA I VODA: Dovoljno hrane za ceo dan do večeri i najmanje 2 l vode. Uvek ponesite nešto slatko sa sobom (čokoladice, banane..) jer dešava se kod ponekih učesnika da opadne šećer tokom uspona.

Svi učesnici moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima planinarskih vodiča.


Poštujte prirodu. Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.

CENA: 1.550 RSD

U cenu uključeno:

- Prevoz (Beograd - Taor - Valjevo - Beograd)
- Usluge vodiča
- Organizaciju i vođenje ture
- Obilazak Narodnog muzeja Valjevo

U cenu nije uključeno:

- obroci tokom ture
- redovna godišnja članarina "Srbija za mlade" 500 RSD

* Doplata za polazak iz Novog Sada 700 rsd

➡Informacije i rezervacije na:

Tel: 011/3670937
Mob: 061/1627226
Viber: +381611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 99, radno vreme - radnim danima 10-18h.


Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Bačko Podunvalje
Bačko Podunvalje
Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke razn
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Veseli spust
Veseli spust
VESELI SPUST je najstariji i najveseliji spust na vodama Srbije. Od srednjovekovnog grada Magliča do Kraljeva, na 25 km viugavog toka Ibra, preko 10.000 dobro raspoloženih spustaša učestvuje u najveselijoj povorci na vodama Srbije!

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio