Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Vidovdanski noćni uspon na Rtanj 27-28/06/2020 - DIN 1700

Nazad na prethodnu ponudu «

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

Opsednut vrhom Šiljak Đura Jakšić je napisao početne stihove pesme „Otadžbina“- „I ovaj kamen zemlje Srbije, što preteć Suncu dere kroz oblak“

Noćni uspon na rtanj

Planinarski klub „Šiljak“ i ove godine organizuje 17. tradicionalni „VIDOVDANSKI – NOĆNI USPON NA RTANj“. Staza je ukupne dužine 14,2 km. Kreće se iz naselja Rtanj stazom sa južne strane za oko 4 sata laganog hoda se stiže do vrha Šiljak na 1560 m nv.

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, nadomak Boljevca, na oko 200 km od Beograda. Pripada Karpatskim – balkanskim planinama i sastoji se od krečnjačkog grebena i izrazite krečnjačke kupe na istoku. Svakako najprepoznatljiviji deo je piramida na kojoj se i nalazi najviši vrh Šiljak.
Prema geografu Jovanu Cvijiću, Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji.

Čudesni Rtanj je najmisterioznije mesto u Evropi i najveća svetska piramida za koju mnogi kažu da nije dovoljno istražena. Mada, možda nije istražena za javnost, ali sigurno je u tajnosti istažena od mnogih domaćih “posebnih ljudi” kao i stranaca koji nekontrolisano, kao “obični turisti”, dolaze na Rtanj.

Planina Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov.
Poseban izazov predstavlja noćni uspon na vrh Rtnja (Šiljak 1560 m) i pogled na prelepi zvezdani svod, koji na ovoj planinini u vedrim noćima izgleda fascinantno. Zatim posmatranje izlaska sunca u zoru sa vrha, što predstavlja neprikosnoveni doživljaj za svakog posetioca.
Uspon na vrh je poseban doživljaj, jer se sa njega posle svitanja vide Boljevac, Bor, Sokobanja, Kopaonik, Jastrebac, Stara planina, Kučajske planine, a kada je vedro u ranim jutarnjim satima mogu se videti vrh Avale i Kalemegdan.

PROGRAM:
20:00 polazak iz Beograda
23:30 dolazak na Rtanj, upoznavanje i druženje sa učesnicima manifestacije.
do 00:15 okupljanje učesnika akcije i priprema za uspon u odmaralištu na Rtnju,
00:15 otvaranje akcije,
00.45 polazak na uspon južnom stranom,
04:30 izlazak na vrh i posmatranje izlaska sunca,
05:00 - 06:30 vreme predviđeno za boravak na vrhu planine
06:30 - 09:00 silazak južnom stranom u naselje Rtanj
09:00 - 10:00 doručak
10:00 povratak za Beograd
16:00 dolazak u Beograd

*Satnica je napisana okvirno, pa su moguće manje izmene u satnici!

OBAVEZNA OPREMA: cipele (poželjno planinarske), slojevita garderoba, rezervna garderoba, presvlaka, ZIMSKA JAKNA (na vrhu zna da bude mnogo hladno),šuškavavac / wndstop jaknu, čeona lampa (obavezno), kabanica (za svaki slučaj), kačket/šešir, naočare za sunce,krema za sunce, overena zdravstvena knjižica.

HRANA I PIĆE: hrana za celu noć (sendviči, voće, slatkiši i slično), minimum 2 litra vode,

Napomena 1: Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon.

Napomena 2: Vi učestvujete na sopstvenu odgovornost. Organizator zadržava pravo da otkaže uspon u slučaju vremenskih neprilika, pri čemu bi učešće bilo priznato i bila bi ponuđena alternativna rešenja. Vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

Svi učesnici moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima planinarskih vodiča.


Poštujete prirodu. Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.

CENA: 1.700 RSD

U cenu uključeno:
-Prevoz
-Stručno vođenje licenciranog planinarskog i turističkog vodiča
-Doručak u naselju Rtanj

U cenu nije uključeno:

-Redovna godišnja članarina „Srbija za mlade“ - 500 RSD
-Doplata za polazak iz Novog sada 1000 RSD


NAČIN PLAĆANJA: Preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

***Organizatori su za sve obezbedili doručak u naselju Rtanj. Morate poneti svoj pribor za jelo i to: duboki tanjir, činiju za saltu, kašiku i viljušku. Može se desiti i to da ne bude hrane za sve učesnike - to se desilo 2017. godine.

Informacije i rezervacije na:

Mob: 061/1627226
Viber: +381611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 73


Informacije i rezervacije za polazak iz Novog Sada:

 

Zmaj Jovina 26, Poslovni centar Lupus lokal 132, I sprat
Radnim danima 10-18h
Tel: 064/1001520
E-mail: srbijazamladenovisad@gmail.com

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.
Humanitarna akcija tokom ture Proleće na Šar - planini 24-26. maja 2019.

Kao što smo i najavili naše 12. putovanje na Šar - planinu imalo je i humanitarni karter. Ovoga puta sakupili smo 27800 RSD i ...

Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Belocrkvanska jezera
Belocrkvanska jezera
Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara...koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini.

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio