Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Planina Radan | Pešačka tura 22/4/2017 - DIN 2200

Nazad na prethodnu ponudu «

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

Planina Radan | Pešačka tura 22/4/2017

- Ukupna dužina staze 20 km (u oba smera)
- Najniža tačka 900 m n. v.
- Najviška tačka 1370 m n. v.
- Kondiciona težina 2/10
- Tehnička težina 2/10

Radan je zaista posebna planina i na njemu se spojilo puno lepih i pomalo neuobičajenih pojava. Ova planina je mistična planina i za nju se vezuju mnoge natprirodne pojave. Često su se mogle čuti priče o gravitacionoj abnormalnosti i čudu planine Radan, a tom uverenju su dodatno doprinosile glasine da su se tokom Drugog svetskog rata nemački avioni bez ikakvog razloga rušili baš na ovom mestu.


Radan sa svojim vrhovima Šopotom, Sokolovim visom i Petrovim vrhom pruža puno razloga za šenju i druženje, jer se sa ovih vrhova pogled po vedrom danu prostire jako daleko. Ima svoju mikroklimu i po tome je specifična. Radan čuva lokalitete izuzetne lepote i značaja, a jedan od njih je Đavolja varoš - spomenik prirode koga čine dva, u svetu retka, prirodna fenomena - zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. Ova dva fenomena posmatrana zajedno „Đavolju Varoš“ čine pravim svetskim čudom prirode. Atraktivnost dva neviđena čuda prirode dopunjuju okolni prirodni ambijent koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro mistično, a u širem okruženju živopisno i pitomo, kao i ostaci naselja, stare crkve, groblja i nekoliko zanimljivih rudarskih jama.

Opis staze
Staza kreće sa Gajtanskih vrata ka Đavoljoj varoši i deo Topličke transvelzale. Polazna tačka je selo Gornji Gajtan 1165m n.v. iznad kog se prostire prevoj Gajtanska vrata. Četiri kilometra dalje je Sokolov Vis 1370 m n.v. do koga vodi blagi uspon. Sa najviše tačke pogled se široko pruža na zelenu oazu sa mnoštvom pašnjaka, brežuljaka i visova. Na vidikvocu su pronađene cigle rimskog kastela. Od Gajtanskih vrata do Sokolovog visa se stiže vojnim putem. Na 4-5 km kroz pejzaže nedirnute prirode delimično vojnim putem, a delimično šumskim stazama nalazi se Selo Đake, koje se prostire na 920 m n.v. Od sela Đake na nekih 3 km nalazi se ulaz u Đavolju Varoš.

Plan i program puta:
- 6h polazak iz Beograda
- 10h dolazak Gajtanska vrata
- 10:30 -13:00h pešačenje do Đavolje varoši uz penjanje na Sokolov Vis
-13:30h dolazak u Đavolju Varoš
-13:30-15h obilazak Đavolje Varoši
-15-17:30h pešačenje nazad do Gajtanskih vrata uz obilazak atraktivnih vidikovaca
-18:00 polazak za Beograd
-22:30h očekivani dolazak u Beograd

Oprema:
Cipele (poželjno planinarske), ranac, voda, hrana, rezervna odeća,ČEONA LAMPA,upaljač/šibica, kapa, jakna-windstop, rukavice, kabanica (u sučaju padavina).

CENA:
2200 din.

U cenu uračunato:
-prevoz
-troškovi vodiča

U cenu nije uračato:
-obroci tokom ture
-ulaznice za park prirode "Đavolja varoš"

- redovna godišnja članarina Srbija za mlade 500 din


* Doplata za polazak iz Novog Sada 700 rsd

➡Informacije i rezervacije na:

Tel: 0113670937
Mob: 0611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com


Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska!

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Bačko Podunvalje
Bačko Podunvalje
Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke razn
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Veseli spust
Veseli spust
VESELI SPUST je najstariji i najveseliji spust na vodama Srbije. Od srednjovekovnog grada Magliča do Kraljeva, na 25 km viugavog toka Ibra, preko 10.000 dobro raspoloženih spustaša učestvuje u najveselijoj povorci na vodama Srbije!

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio