Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Đerdap - planina Miroč (Veliki i Mali Štrbac) | 20. maj 2017 - DIN 1990

Nazad na prethodnu ponudu «

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

Dužina trase – 19 km
Ukupni uspon – 800 m
Najniža tačka – 100 m
Najviša tačka – 768 m
Kondiciona težina – 5/10 (ili 3/10 za one sa slabijom kondicijom)PLAN I PROGRAM PUTA:
- 6 č polazak iz Beograda
- 10 č dolazak na Golo brdo
- 10-17 č pešačka tura Mali Štbac - Veliki Štrbac - Mali Prilaz
- večera i odmor u etno kompleksu „Kapetan Mišin breg“
- dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima

Satnica puta je napisana okvirno i ona zavisi od brzine kretanja celokupne grupe

OPIS STAZE:

Autobus nas ostavlja pored magistrale na mestu zvanom Golo brado odakle krećemo na našu pešačku turu kroz šumu. Posle oko 3 km pešačenja izlazimo na Mali Štrbac(626 m nv), čije se stene uzdižu nad Velikim Kazanom i prelepom obalom Hajdučke vodenice.

Ispod se Dunav, posle ponovo širi na svom putu ka Đerdapskoj brani, a preko puta, u Rumuniji, je Duboki fjord reke Valea Mrakonija, a u stenema njegove desne obale uklesana je gigantska kamena glava Dačkog kralja Dećibala. Dalje nastavljamo stazom i dolazimo do mesta Ploča (gde grupa koja se umorila i može da nastavi do 3 prelepa vidikovaca na mestu Ploča i dalje se spusti do Pecke bare, pored magistrale gde će ih kasnije pokupiti autobus).
Dalje nastavljamo stazom kroz šumu a kasnije grebenom do Velikog Štrpca 768 m nv, najvišeg vrha planine Miroč.To je vrh sa koga se pruža pogled na Dunav u njegovom najužem delu, iznad dramatičnog tesnaca đerdapskih Kazana. Najveličansveniji je vidikovac na Đerdapu sa koga se pruža neverovatan pogled na Gvozdenu kapiju, Rumuniju i Karpate a sa druge strane planine Veliki Greben i Deli Jovan u Srbiji. Dalje se malo strmijom stazom spuštamo u do vidikovaca Mali prilaz, sa koga je, po mišljenju mnogih planinara najlepši pogled na Kazan. Nastavaljamo dalje do Pecke bare, gde nas čeka autobus.

Miroč je prepun lekovitog bilja, voća, i prolazak njegovim stazama, s obzirom na veličanstvene vidikovce, uvek predstavlja poseban užitak, koji se pamti, a i ponavlja.

OPREMA: Planinarske cipele, duge pantalone, višelojna garderoba u zavisnosti od vremenskih uslova, kačket, krema za sunce.
U REZERVI U RANCU PONETI ► šuškavavac / wndstop jaknu, najmanje 2 majice, KABANICU ( ZA SLUČAJ KIŠE), upaljač, lampu (po mogućstvu čeonu).

HRANA I VODA: Dovoljno hrane za ceo dan i najmanje 2 l vode. Uvek ponesite nešto slatko sa sobom (čokoladice, banane..) jer može da vam opadne šećer tokom uspona.

⚠Svi učesnici moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima planinarskih vodiča.

Poštujte prirodu! Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.


CENA:
1.990 RSD

U cenu uključeno:

- Prevoz
-Ulaznice za nacionalni park Đerdap
- Usluge vodiča
- Usluge rendžera NP Đerdap
- Organizacija i vođenje ture

U cenu nije uključeno:

- Obroci tokom ture
- Redovna godišnja članarina "Srbija za mlade" 500 RSD

NP Đerdap, najveći nacionalni park u Srbiji satkan je od prirodnih lepota, retkosti i tradicije, bogate istorije, brojnih kulturno-istorijskih spomenika. Jedno je NP Đerdap doživeti putujući kroz njega, a drugo je sagledati ga iz „ptičje perspektive“.

Mitski Dunav daje ovom kraju posebnu, mističnu draž…Najveća probojnica kontinanta, reka ukroćena hidroelektranom, čija se veličina ne meri fizičkim jedinicama, već pričom iz ranijih epoha – večitoj granici dva carstva.

Planina Miroč je najviša planina u Đerdapu. Opevana mnogo puta u epskim pesmama o Kraljeviću Marku. Na Miroču se nalazi Markov kamen, na kome je nekad bilo utisnuto konjsko kopito, za koje se u narodu veruje da potiče od Šarca, konja Kraljevića Marka. Kamen je u međuvremenu razbijen, ali je mesto zadržalo to ime. U rimsko doba, ovim područjem je prolazio stari put, koji je bio veza sa istokom, a sama planina Miroč je bila poznata kao vazdušna banja.

Informacije i rezervacije na:
Tel: 011/3670937
Mob: 061/1627226
Viber: +381611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 99, radno vreme - radnim danima 10-18h.


Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pred polazak na putovanje ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj putnika za organizaciju ove ture je 20 članova . Uz ovaj program važe pravilnik i opšti uslovi putovanja organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Nacionalni park Đerdap
Nacionalni park Đerdap
Nacionalni park Đerdap je dobio ime po najlepšoj i najupečatljivijoj klisuri na celom toku Dunava. Đerdapska klisura je najveća klisura probojnica u Evropi. Sastoji se od četri klisure i tri kotline koje su raspoređene sledećim redom: Golubačka klisura,
Ovčarsko-Kablarska klisura
Ovčarsko-Kablarska klisura
Ovčarsko-kablarska klisura se nalazi u centralnom delu Srbije, u okviru Zapadnog Pomoravlja, a razdvaja visoku Šumadiju, na severu, od Dragačeva i Starovlaško-raške visije na jugu. Spada u ona područja Srbije koja svojim prirodnim vrednostima i spomenički
Forum mladih lidera Srbije YES! Youth. Energy. Spirit.
Forum mladih lidera Srbije YES! Youth. Energy. Spirit.
Business Info Group i nedeljnik VREME pod pokroviteljstvom Radio televizije Srbije organizuju trodnevni događaj “Forum mladih lidera Srbije – YES!”. Forum ima za cilj da okupi 100 mladih lidera iz cele Srbije, poveže ih, motiviše za pokretanje inicijativ

prijatelji sajta
Tara Planina
Tara PlaninaFacebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2016 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio