Srbija za mlade Srpski English
   O NAMA  POPUSTI  AKTUELNO  PUTOVANJA  PROJEKTI  BLOG  PREPORUKE    USLUGE  KONTAKT
Banner 1

"Nasa destinacija nikada nije mesto vec novi nacin posmatranja stvari..."

Đerdap - planina Miroč (Veliki i Mali Štrbac) | 20. maj 2017 - DIN 1990

Nazad na prethodnu ponudu «

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

Dužina trase – 19 km
Ukupni uspon – 800 m
Najniža tačka – 100 m
Najviša tačka – 768 m
Kondiciona težina – 5/10 (ili 3/10 za one sa slabijom kondicijom)PLAN I PROGRAM PUTA:
- 6 č polazak iz Beograda
- 10 č dolazak na Golo brdo
- 10-17 č pešačka tura Mali Štbac - Veliki Štrbac - Mali Prilaz
- večera i odmor u etno kompleksu „Kapetan Mišin breg“
- dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima

Satnica puta je napisana okvirno i ona zavisi od brzine kretanja celokupne grupe

OPIS STAZE:

Autobus nas ostavlja pored magistrale na mestu zvanom Golo brado odakle krećemo na našu pešačku turu kroz šumu. Posle oko 3 km pešačenja izlazimo na Mali Štrbac(626 m nv), čije se stene uzdižu nad Velikim Kazanom i prelepom obalom Hajdučke vodenice.

Ispod se Dunav, posle ponovo širi na svom putu ka Đerdapskoj brani, a preko puta, u Rumuniji, je Duboki fjord reke Valea Mrakonija, a u stenema njegove desne obale uklesana je gigantska kamena glava Dačkog kralja Dećibala. Dalje nastavljamo stazom i dolazimo do mesta Ploča (gde grupa koja se umorila i može da nastavi do 3 prelepa vidikovaca na mestu Ploča i dalje se spusti do Pecke bare, pored magistrale gde će ih kasnije pokupiti autobus).
Dalje nastavljamo stazom kroz šumu a kasnije grebenom do Velikog Štrpca 768 m nv, najvišeg vrha planine Miroč.To je vrh sa koga se pruža pogled na Dunav u njegovom najužem delu, iznad dramatičnog tesnaca đerdapskih Kazana. Najveličansveniji je vidikovac na Đerdapu sa koga se pruža neverovatan pogled na Gvozdenu kapiju, Rumuniju i Karpate a sa druge strane planine Veliki Greben i Deli Jovan u Srbiji. Dalje se malo strmijom stazom spuštamo u do vidikovaca Mali prilaz, sa koga je, po mišljenju mnogih planinara najlepši pogled na Kazan. Nastavaljamo dalje do Pecke bare, gde nas čeka autobus.

Miroč je prepun lekovitog bilja, voća, i prolazak njegovim stazama, s obzirom na veličanstvene vidikovce, uvek predstavlja poseban užitak, koji se pamti, a i ponavlja.

OPREMA: Planinarske cipele, duge pantalone, višelojna garderoba u zavisnosti od vremenskih uslova, kačket, krema za sunce.
U REZERVI U RANCU PONETI ► šuškavavac / wndstop jaknu, najmanje 2 majice, KABANICU ( ZA SLUČAJ KIŠE), upaljač, lampu (po mogućstvu čeonu).

HRANA I VODA: Dovoljno hrane za ceo dan i najmanje 2 l vode. Uvek ponesite nešto slatko sa sobom (čokoladice, banane..) jer može da vam opadne šećer tokom uspona.

⚠Svi učesnici moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima planinarskih vodiča.

Poštujte prirodu! Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.


CENA:
1.990 RSD

U cenu uključeno:

- Prevoz
-Ulaznice za nacionalni park Đerdap
- Usluge vodiča
- Usluge rendžera NP Đerdap
- Organizacija i vođenje ture

U cenu nije uključeno:

- Obroci tokom ture
- Redovna godišnja članarina "Srbija za mlade" 500 RSD

NP Đerdap, najveći nacionalni park u Srbiji satkan je od prirodnih lepota, retkosti i tradicije, bogate istorije, brojnih kulturno-istorijskih spomenika. Jedno je NP Đerdap doživeti putujući kroz njega, a drugo je sagledati ga iz „ptičje perspektive“.

Mitski Dunav daje ovom kraju posebnu, mističnu draž…Najveća probojnica kontinanta, reka ukroćena hidroelektranom, čija se veličina ne meri fizičkim jedinicama, već pričom iz ranijih epoha – večitoj granici dva carstva.

Planina Miroč je najviša planina u Đerdapu. Opevana mnogo puta u epskim pesmama o Kraljeviću Marku. Na Miroču se nalazi Markov kamen, na kome je nekad bilo utisnuto konjsko kopito, za koje se u narodu veruje da potiče od Šarca, konja Kraljevića Marka. Kamen je u međuvremenu razbijen, ali je mesto zadržalo to ime. U rimsko doba, ovim područjem je prolazio stari put, koji je bio veza sa istokom, a sama planina Miroč je bila poznata kao vazdušna banja.

Informacije i rezervacije na:
Tel: 011/3670937
Mob: 061/1627226
Viber: +381611627226
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
Srbija za mlade, Balkanska 18, lokal 99, radno vreme - radnim danima 10-18h.


Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska!

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.


 Pitajte nas Newsletter prijava facebook Tweeter Google Plus Instagram Beograd Jugozapadna Srbija Jugoistočna Srbija Vojvodina Kosovo
preporucujemo
Bačko Podunvalje
Bačko Podunvalje
Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje” se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke razn
Kape i šalovi
Kape i šalovi
Već deset godina proizvodimo udobne, jedinstvene, mekane, tople kape i šalove od uvezenog prediva, sastava 100% merino vuna. Želja da obradujete sebe i sebi drage osobe neobičnim i kvalitetnim, unikatnim proizvodima izradjenih spojem i do 10 niti vrhuns
Veseli spust
Veseli spust
VESELI SPUST je najstariji i najveseliji spust na vodama Srbije. Od srednjovekovnog grada Magliča do Kraljeva, na 25 km viugavog toka Ibra, preko 10.000 dobro raspoloženih spustaša učestvuje u najveselijoj povorci na vodama Srbije!

prijatelji sajta


Tara Planina
Facebook

Anketa

Kako ste čuli za nas?


Google+

          izrada web sajtova     Copyright 2017 - SRBIJA ZA MLADE                                                                                                                         Design By JPON Design Studio